Her türlü atık kablo, elektronik olarak ömrünü doldurmuş olan kablolar olurken, doğru sınıflandırma yapılarak çeşitli geri dönüşüm hatlarına alınmaktadır. Kablo geri dönüşümü tesisinde yapılan aşamalarda tüm kablolar teslim alınarak, burada tehlikeli maddeler içeren kablolar ve tehlikesiz kablolar olarak ikiye ayrılarak burada tüm depolama süreçleri tamamlanır.

Bir tür elektronik atık olan bu hurda kablo atıkları, tesis içerisinde radyasyon ölçümleriyle beraber sahada depolanma sürecine girer. Kablo kırma makineleri ile boyu uzun olan tüm kablolar, pratik bir şekilde kırılma işlemlerinden geçerek kısa boylara sahip olacak şekilde küçültülür. Geri dönüşüm tesisi üzerinde dış plastik ile iç kısmının ayrılması için bu aşamada soyma makineleri kullanılır ve soyma makinesiyle iç – dış malzemeler ayrıştırılır. 

Kablo soyma işlemi bittikten geri dönüşümü tamamlanacak olan hurdalar, bu aşamada kauçuk ve plastiğinden ayrılmış şekilde geri dönüşümü tamamlanır. İç ve dış kısmı birbirinden ayrılan bu kablo atıkları içerisinde dış kısmı, kırma makinemiz ile birlikte geri dönüşüme gönderilmek adına kırılır.

Hurda kabloların geri kazanımı noktasında kırılan bu kablolar sonrasında geri dönüşüme uygun şekilde gönderilir. Elektronik atık olarak nitelendirdiğimiz iç kısmında yer alan bakır ya da plastik bölümü eleme makinelerinin yardımıyla ayrıştırılmasını sağlar. Kablo geri kazanımı sağlanırken eleme makinesi püskürtmeli olarak işlem gerçekleştirirken aynı zamanda plastiklerin ve bakırın da çapak şeklinde ayrı biçimde hazır olarak geri dönüşüme gönderilmesi sağlanır.

Hurda kablolarda verimli ve düşük verimli şeklinde ikiye ayrılan bir yapısı bulunur. Plastik - kauçuk kısmıyla bakır kısmında kablo soyma makinesinde ayrıştırılarak geri dönüşüme uygun şekilde kablolar soyulmaktadır. Şarj cihazı kablosu ya da elektronik aletlerin hurda kablo hallerinin ise verimi düşük olması nedeniyle doğrudan kablo kırma makinelerine gönderilmesi ve burada geri dönüşüme uygun şekilde ayrıştırılması gibi işlemler uygulanır. 

Bu ve benzer süreçlerin tamamlanmasıyla beraber geri dönüşüme uygun şekilde ön hazırlık ve sonraki işlemlerin tamamlandığı tesislerde kablo geri dönüşümü tamamlanmış olur ve depoya alınır. Mevcut aşamalardan geçmiş olan tüm kablolar, en uygun kablo kırma – geri dönüşüm aşamalarıyla beraber işlemleri uygulanmış olur.

Kablo Geri Dönüşümlerinin Önemi Nedir?

Yaşamın her alanında bulunan geri dönüşüm, son yıllarda daha da revaçta olmaya başladı. Çeşitli proseslerden geçen ve birbirinden ayrıştırılarak kullanılan kablolardaki geri dönüşümler oldukça kıymetli ve önemlidir. Kablo geri dönüşüm hattı içerisinde en doğru uygulamalar ile yüksek maliyetlerden kaçınılarak, hurda kablo tiplerinin tamamı geri dönüştürülerek tekrar kullanıma sunulur. Geri dönüşüm hatlarında yüksek kalite aranırken, dünya kalite standartlarında hizmete açılacak en iyi seviyede tekrar kullanıma dönüştürülmüş olur.

İnan Plastik, bu alanda en iyi hizmetleri verecek nitelikte firmalardan biri olurken geri dönüşüm hattı içinde istenilen formda dönüştürme hizmetleri sunar. Rekabetçi fiyat politikası ile beraber tüm isteklerinizi karşılayacağı gibi tekrar kullanıma hazır hale getirecek profesyonel çözümler sunmaktadır. Geri dönüşüm noktasında kablo atıkları, üzeri yalıtkan bir madde olan ve içeriğinde gümüş, bakır ya da çelik tellerin bulunduğu tüm yalıtkan kablolar geri dönüşüme uygundur. Bu konuda ihtiyacınızı karşılar nitelikte tüm geri dönüşüm kabloları çözümünde bize ulaşabilir, profesyonel çözümümüzden faydalanabilirsiniz.

Atık Kablo Geri Dönüşümü

Elektrik enerjisi alımını sağlayan kablolar, PVC ve plastik gibi üzerindeki kaplamalarıyla birlikte bir süre sonrasında hurda kablo ya da atık kablo sınıfına girer. Kablolar hem koruma sebebiyle hem de iletken özelliğini en iyi şekilde sağlaması amacıyla çeşitli tellerden oluşur. PVC ve çeşitli plastikleriyle beraber hem bakır hem de gümüş tellerden oluşturulan bu tellerin atıklar arasında yer almasıyla beraber yaygın şekilde kullanımı bulunur. 

Günümüzde tellerin atık sınıfına girmesiyle beraber geri dönüşüm noktasında kablolar, kullanım ömürlerine göre tekrardan fabrika süreçlerine dahil edilerek çeşitli alanlarda yeniden kullanılır. Geri dönüşüme tabi tutulan bu atık kablolar genelde bilişim dünyasında, beyaz eşyalarda, yerel Telekom ağları için hem telefon hem de internet transfer kabloları olarak tercih edilir. Geçmişten günümüze kadar pek çok açıdan plastik yakılarak içindeki bakırın, alüminyumun ulaşılması tehlikeli bir süreçken artık hem üzerindeki plastik türlerinin hem de içindeki bakır, gümüş ya da kurşun gibi diğer tellerin de kullanımı yaygın şekilde tercih edilir.

Çevreye zarar vermeden uzun ömürlü bir geri dönüşüm hattı oluşturmak istendiğinde, hurda kabloların geri dönüşümü noktasında kabloların dış yüzeyi ile içinin ayrıştırması makineler ile birlikte yapılabilmektedir. Bu sayede hem daha güçlü bir ekonomi hem de geri dönüşüm oranlarının arttırılmasıyla doğaya daha tehlikeli maddelerin atık halinde bulaşması da önlenmiş olmaktadır.

Kablo üzerinde bulunan plastikler, soyularak bakır ve alüminyum kablolarıyla beraber tercih edilerek hem sanayi hem de ekonomi açısından büyük önem taşır. Durum bu olunca geri dönüşüm alanına ulaşan pek çok kabloların da büyük bir bölümü geri dönüşüme gönderilerek, en iyi şekilde ekonomiye katkı sağlaması hedeflenmesi adına kullanılır.

İlgili Ürünler
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bilgi İste