Plastik, doğa için son derece zararlı olan ve doğada kendi başına geri dönüşümü mümkün olmayan malzemelerden bir tanesidir. Ancak kolay işlenebilir olması ve ekonomik oluşu insanların birçok farklı alanda plastikleri kullanmasına sebep olur.
Plastiklerin geri dönüşümü için plastik kırma makineleri kullanılmaktadır. Plastik malzeme üreticileri satın aldıkları bu makineler sayesinde hem daha ekonomik şartlarda üretim yapabilir hem de doğaya destek olabilirler.
Fabrikalarda kullanılan birçok makine gibi plastik kırma makinası iş güvenliği açısından oldukça riskli bir üründür. Kullanıcıların her zaman dikkatli davranması ve oluşabilecek iş kazalarına karşı önlem alması gerekir. Bizler üretici firma olarak ne kadar önlem alıyor olsak da kullanıcıların yapacakları hatalar büyük problemlere sebep olabilir. Fakat İnan plastik makineleri olarak yaşanabilecek sorunları en aza indirmek için makinlerimizi isg kurallarına en uygun şekilde üretiyoruz
Plastik kırma makinelerinde döner bıçaklar yer almaktadır. Makinelerin üretici firmasına göre değişiklik gösterse de bir makas mantığı ile çalışan bıçaklar sürekli olarak hareket ederek plastiği çok küçük parçalara ayırır.
Makinede yer alan bu döner kısımlar direkt olarak sakatlanmalara ya da organ kayıplarına sebep olabilmektedir. Özellikle makinelerin temizlik aşamasında çalıştırılması birçok sorunun çıkmasında başlıca sebep olarak gösterilir. İş güvenliği açısından korkunç olaylardır.
Kırılacak malzemenin sert bir yapıda olması kırma işlemi sonrasında etrafa küçük parçaların sıçramasına sebep olmaktadır. Plastik de birçok malzemeye göre sert bir malzemedir ve makine içerisinde kırılırken etrafa sivri parçalar saçılabilir.
Çok küçük ebatlarda olan bu parçalar çapak olarak isimlendirilir. Makinenin yanlış kullanımı ile çapaklar etrafa saçılabilir ve göz gibi narin organlarda ciddi hasarlara yol açar. Plastik kırma makinesi iş güvenliği şartlarına göre operatörlerin her zaman özel maskeler kullanması gereklidir. Aksi halde göze çapak kaçma problemleri ortaya çıkar.
Plastik kırma makinesi iş güvenliği kurallarında kulaklık kullanımı da söz konusudur. Sürekli olarak etrafa ses yayan bir makine olduğundan kullanıcılarında duyma sorunlarına yol açabilir. 95 ile 110 dB arasında bir ses çıkışı yaşanan bu makineler kullanırken kulaklık tercih edilmelidir. Aksi halde uzun vadede duyma problemleri kendisini gösterir ve operatörlerin en önemli duyularından bir tanesi zarar görmüş olur.