Çevre sorunların artması ve insanların çevreye olan duyarlılıklarının artması ile birlikte geri dönüşüm sanayisi de ciddi anlamda değerlenmiştir. Geri dönüşüm tesisleri hem vatandaşlar tarafından hem de hükümet ve belediyeler tarafından her şekilde desteklenen istihdam alanlarından bir tanesidir.

geri dönüşüm tesisi nasıl kurulur

Geri dönüşüm tesisi kurarak para kazanmanız için ilk yapmanız gereken şey her işin başlangıcında olduğu gibi araştırma yapmanızdır. Birkaç günlük araştırmanın ardından geri dönüşüm işi ile ilgili temel bilgilere sahip olabilirsiniz. Bu araştırmayı yaparken geri dönüşüm tesisi kurulumunda devlet destekli herhangi bir hibe yardımının olup olmadığını da araştırabilirsiniz.

Geri dönüşüm tesisi kurulumu ile ilgili yaptığınız ön bilgi araştırmasının ardından sıra makine teminine gelebilir. Tesiste kullanılacak makineler sizin üzerinde çalışacağınız yani geri dönüştürüceğiniz ürünün türüne göre değişiklik gösterir. Örnek kağıt atıkları ve plastik atıkları birbirleri ile ayrıştırdıktan sonra göndereceğiniz makineler birbirinden farklı makinelerdir. Dolayısıyla siz tesisinizde kağıt geri dönüştürmek istiyorsanız buna uygun makineleri almanız gerekir. Bu tabii ki tek bir ürün üzerine çalışarak sisteminizi kurabilirsiniz anlamına gelmiyor. Entegre bir şekilde her ürünü işleyip tekrar birer hammadde haline getirebilecek sistemi de kurabilirsiniz.

Geri dönüşüm tesisi kurmak için uygulanması gereken bazı resmi prosedürler vardır. Bunlardan ilki tesisin bulunduğu alanın her türlü elektrik ve su aboneliği gibi işlemlerin halledilmesi gerekir. Bunun için gerekli elektrik dağıtım şirketlerine giderek elektrik aboneliğinin, belediyeye giderek de su aboneliğinin alınması gerekmektedir. Çünkü bir çalışma alanın en olmazsa olmazları bunlardır.

Tesisin en temel ihtiyaçları karşılandıktan sonra sıra muhasebeci ile birlikte vergi dairesinden şirketin kurulması gerekir. Yani açacak olan kişi kendisini vergi mükellefi haline getirmesi gerekir. Bu işlemlerle birlikte Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile ilgili olan prosedürlerin de tamamlanmalıdır.  Prosedürlerin tamamlanması ile birlikte ihtiyacınız olan geri dönüşüm makinelerini seçmeye sıra gelir. Örnek vermek gerekirse 1000 metrekarelik bir alanda hangi tür geri dönüşümü yapmak daha mantıklıdır. Hangi makineler böyle bir alan için iyi performans sergiler gibi aklınızdaki her türlü soruyu ise müşteri temsilcilerimize her zaman sorabilirsiniz. İnan Plastik olarak bir geri dönüşüm tesisi için ihtiyaç duyulan makinelerin büyük bir çoğunluğunu yılların bize vermiş olduğu tecrübe ile portföyümüzde bulunduruyoruz.

Bir geri dönüşüm tesisi kurmak için hangi tesisat ve makineler gereklidir? Hangi sistemler ne işe yarar? İnan Plastik olarak geri dönüşüm sistemi kurmak isteyen girişimcilere sunduğumuz tesisat ve makineleri yakından tanıyalım.

Geri Dönüşüm Tesislerinin Çalışma Sistemleri

Geri dönüşüm tesislerinin çalışma sistemleri belirli bir düzen içerisinde karşımıza çıkmaktadır. Geri dönüşüm, atık malzemelerin yeniden kullanıma hazır hâle gelmesini sağlamaktadır. Son yıllarda özellikle plastik malzemeler geri dönüşüm tesislerinde yeniden değerlendirilmektedir. Plastik malzemeler birçok üründe yer aldığı için geri dönüştürülmesi oldukça kârlıdır. Plastiğin geri dönüştürülmesi aynı zamanda doğanın zarar görmesini de engellemektedir. Geri dönüşüm tesislerinde ilk olarak atık malzemeler, türlerine göre kategorize edilmektedir. 

Atık malzemeler türlerine göre kategorize edildikten sonra geri dönüşüm sistemleri içerisinde eritilerek granül formuna getirilmektedir. Atık malzemeler, sulu ve kirli bir yerden getirildiyse ilk olarak temizlenmesi ve kurutulması sağlanmalıdır. Kuru ve temiz olan atık maddeler, dönüştürülmek için uygun hale gelmektedir. Geri dönüşüm sistemleri içerisinde atık malzemeler türlerine göre parçalanma işleminden geçmektedir. Parçalanarak küçük boyutlara ulaşan malzemelerin işlenmesi daha kolay bir hâl almaktadır. 

Atık plastikler, parçalanma aşamasında kırma makinesine yerleştirilmektedir. Kırma makinelerinde atık malzeme ön yıkamadan geçmekte ve temiz bir hâle gelmesi sağlanmaktadır. Kırma makinesinde gerekli işlemlerden geçen atık malzeme, makinenin alt kısmında yer alan elvetör sayesinde taşınmaktadır. Taşınan atık malzeme, diğer aşamalardan da geçerek geri dönüştürülmektedir. Geri dönüşüm sistemleri sayesinde maliyet ciddi oranda düşmekte ve çevreye duyarlı bir şekilde üretim yapılmaktadır. 

Geri dönüşüm tesislerinin çalışma prensibi tek bir şekilde karşımıza çıkmamaktadır. Atık malzemenin türüne göre geri dönüşüm aşamalarında farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Geri dönüşüm tesisleri ile alakalı detaylı bilgi sahibi olmak için uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. İnan Plastik olarak sizlere en kaliteli hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Yıllara dayanan tecrübemize güvenerek bizleri tercih edebilirsiniz.

Geri Dönüşüm Hatları

Geri dönüşüm hattı ürünlerimiz adından da anlaşılacağı üzere tek bir sistem yada makineden ibaret değildir. Bir sistemler ve makineler topluluğu olan bu ürünlerimiz yüksek mühendislik çabası ve hesaplamasıyla kaliteli malzemeden üretilmiş ürünlerdir. Geri dönüşüm hatları geri dönüştürecekleri malzemenin türüne göre farklı çalışma sistemlerine sahiptir. Yani her atık malzeme aynı geri dönüşüm hattında değil kendi yapısına uygun olarak üretilmiş hatlarda geri dönüştürülür. 

Geri dönüşüm hatları kategorimizde bulunan ürünlerimizden bir tanesi kablo geri dönüşüm hatlarıdır. İlk düşünüldüğünde “Kablolar geri dönüşüm için yeteri kadar bulunur mu? Kablo geri dönüşümü için tesis kurmak mantıklı mı? gibi soruları akla gelse de kabloların temin edilmesi özellikle de yüksek miktarlarda temin edilmesi oldukça kolaydır. Geri dönüşüme gönderilecek kablolar eski internet kabloları, yenilenen fabrikaların eski elektrik sistemleri, yıkılan binaların elektrik tesisatları gibi bir çok alanda kablolar temin edilebilir. Ayrıca bu temin alanlarına bakıldığında tek bir yerde çok yüksek miktarlarda geri dönüşüm malzemesi elde etmek olasıdır. Geri dönüşüm hatlarında yeniden kullanıma kazandırılan kablolar yeniden kablo olarak kullanabilecekleri gibi oyuncak, otomotiv, mutfak aletleri gibi sektörlerde de yeniden kullanılır.

Polikarbonat (PC) Geri Dönüşüm Hatları

Dayanıklı yapısıyla bilinen polikarbonat başta inşaat ve otomotiv olmak üzere birçok sektörde kullanılabilir. Polikarbonat ürünler geri dönüştürülerek tekrar aynı amaçlarla kullanılabilir. Binaların camlarında araçların ise gövdelerinde kullanılan polikarbonat ürünlerin geri dönüştürülmesi oldukça kolaydır. Polikarbonat geri dönüşüm hatlarımız yüksek mühendislik hesaplamaları ve kaliteli malzeme ile günümüz teknolojisine uygun olarak üretilir.

Uzun yıllar her türlü olumsuz çevre şartlarına ve darbelere karşı dayanıklı bir malzeme olan polikarbon geri dönüştürüldükten sonra da sorun bir şekilde kullanıma uygun hale gelir.

LDPE Geri Dönüşüm Hatları

LDPE geri dönüşüm için uygun olan termoplastikler olarak bilinir. Düşük yoğunluğa sahip polietilen olarak nitelendirilir. Günümüzde en çok kullanılan malzemelerden olan polietilen plastikler onlarca farklı sektörde kullanılmaktadır. Laboratuvar malzemelerinden çöp torbalarının üretimine kadar bir çok farklı alanda hammadde olarak kullanılmaktadır. Geri dönüşüme son derece uygun yapısından dolayı geri dönüşüm işlemlerinde en fazla fire veren atıklardandır.

Bünyemizde barındırdığımız LDPE geri dönüşüm hattı beslenme konveyörü, ön yıkama ayrıştırma havuzu, friksiyon yıkama, kırıcı, sıcak yıkama, termal kurutma, mekanik kurutma, bunker, exruder,  su altı granül kesme, santrifüj kesme gibi sistem ve makinelere sahiptir.

HDPE Geri Dönüşüm Hatları

HDPE geri dönüşüm hatları plastiklerin geri dönüşümü için ihtiyaç duyulan bir başka hattır. HDPE daha petrolden üretilen ve yüksek oranda polietilen içeren plastiklerdir. Dayanıklı plastik türleri arasından olduğu için özellikle dayanıklılık gerektiren ürünlerin imalatında kullanılır.

HDPE geri dönüşüm hatlarımız ilk olarak kirliliklerine göre plastik ürünlerin ayrıştırmasını sağlar. Ardından ürünlerin ayrıştırılması, kırılması ve granül haline getirilmesi gibi işlemler yine hat üzerinde gerçekleştirilir. Hattın sonunda ise temiz ve granül haline getirilmiş hammadde olarak kullanılabilecek ürün elde edilir.

İnan Plastik markası ile ürettiğimiz HDPE geri dönüşüm hatları geri dönüşüm işletmeleri için en iyi kaliteyi en uygun fiyata sunduğu için yüzlerce referansa sahiptir. HDPE geri dönüşüm hattı ürünümüz ve diğer ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için müşteri temsilcilerimize ulaşabilirsiniz.

Pet Şişe Ger Dönüşüm Hattı

Geri dönüşüm denildiğinde en çok sürüme sahip olan alanlardan bir tanesi pet şişelerdir. Ağırlık olarak geri dönüşüme gönderilen diğer atıklara göre daha hafif olsalar bile temin edilmesi en kolay olan atıklardır. Özellikle belediyeler, restoranlar ve dinlenme tesisleri gibi alanlarla anlaşma sağlanarak kitlesel anlamda atık tedariği yapılabilir.

Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak İçin Yapılması Atılacak Adımlar

Geri dönüşüm tesisi yapmak için sırasıyla atılması gereken adımlar vardır. Bu adımları maddeler halinde sıralayalım:

  • Tesis kurulumu için ilk olarak arazi seçimi yapılır. Sağlıklı bir nakliye sürecinin olmas için araziye ulaşım sağlayan iyi bir yola sahip olması gerekir. Ayrıca arazinin anayol hatlarına yakın bir yerde olması ulaşım maliyetleri konusunda büyük oranda tasarruf sağlar.
  • Tesisin arazi seçimi yapıldıktan sonra elektrik dağıtım şirketi, belediye ve vergi dairesi gibi resmi kurumlardan resmi prosedürler tamamlanır.
  • Tesis için gerekli olan geri dönüşüm hattı ve makineleri hakkında araştırmalar yapılır. Bu konuda her türlü soru ve fikirleriniz için bize ulaşabilirsiniz. İnan Plastik olarak geri dönüşüm tesisinizi anahtar teslim bir şekilde kurulumunu sağlayabiliriz. Müşterilerimize sadece satış ve kurulum öncesinde değil, sonrasında tesis işletmesi konusunda da tüm tecrübe ve birikimlerimizi paylaşıyoruz. Böylece işe başladıktan sonra sonra da bizi her zaman yanınızda bir rehber olarak düşünebilirsiniz

Bunlara ek olarak plastik geri dönüşüm tesisi kurmayı planlıyorsanız ilgili makalemize de göz atabilirsiniz.

İlgili Ürünler
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bilgi İste