Plastik ürünleri sanayileşmenin artması ve tüketim artışlarıyla birlikte 1960’lardan sonra sürekli artarak özellikle ambalaj sanayinde yüksek oranlara ulaşmıştır. ABD 2000’li yıllarda bu oran %60 seviyelerini aşmıştır. Dünyada kullanılmakta olan plastiğin %95 ‘i PET, PVC ve HDPE denen çeşitlerinden oluşmaktadır. Milenyumda geri dönüşüm kaynak kullanımı ve çevre duyarlılığı gibi nedenlerden dolayı öne çıkmıştır. Geri dönüşüm oranı Almanya’da %60 a kadar çıkabilse de, birçok ülkede çok daha az seviyelerde kalmıştır.

İnan Plastik geri dönüşüm hatları kurulumu yapmakta ve sistem içerisinde yer alan tüm dönüşüm makinelerinin üretimini yapmaktadır. Planladığınız tesisinizin veya mevcut tesisinizin ihtiyaçlarına göre her türlü pet şişe geri dönüşüm makinesi ihtiyaçları için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz. Makine ihtiyaçlarınızda tek seçici kıstas olarak fiyatları almanız doğru değildir. İşletmenize uygun, geri dönüşüm makinelerini, web sitemizden inceleme yaparak bulabilirsiniz. Satış ve sonrası servis hizmetleri, kalite, verimlilik, yedek parça temini, operatör eğitimi konularında araştırma yaparak makinenizi almanız daha doğru olacaktır.

Geri dönüşüm tesisleriniz için ihtiyacınız olan makineleri İnan Plastik’ten temin edebilirsiniz.

Geri Dönüşüm Kazançları

Plastik geri dönüşüm sayesinde ucuz hammadde sağlanılmakta ve daha temiz bir çevre elde edilmektedir. Geri dönüşüme giren pet şişelerin doğada kendi halinde yok olmaları çok uzun zamanlar almaktadır. Plastik geri dönüşüm ürünleri seracılıkta, atık su borularında, giyim sektöründe, otomotiv sektöründe, dolgu malzemesi ve yakıt olarak kullanılmaktadır.

Sayısal bazı örnekler verirsek 35 adet 2,5 litrelik bir pet içecek şişesinden bir uyku tulumu yapılabilir. 25 adet 2,5 litrelik bir pet içecek şişesinden ceket üretilebilir.1050 adet plastik tepsiden, geri dönüşüm sayesinde 6 kişilik oturma grubu yapılabilir. 2,5 litrelik bir pet içecek şişesinin geri dönüşü ile yapılan enerji tasarrufu sayesinde 60 watt’lık bir ihtiyaç 6 saat boyunca giderilebilir. Sayısal verilere bağlı olarak çevre etkileri de dikkate alınmalıdır.

Pet Şişe Geri Dönüşüm Aşamaları Nasıl?

Uzun yıllar yapılan çalışmaların sonucu olarak pet şişelerin geri dönüştürülerek hammadde olarak kullanımı bulunmuştur. Çöp kutularından, doğadan ve çöp toplama alanlarından sağlanan pet şişeler geri dönüşüm hatları sayesinde tekrar kullanılabilmektedir.

Pet şişenin geri dönüşüm aşamaları bir dizi işlemden oluşmaktadır. Bunlar ana hatları ile pet şişelerin kesimi ve kırılması, yıkama ve kurutma, etiketleme ve dolum olarak sınıflayacağımız aşamalarda, konveyör hatları ve farklı geri dönüşüm makineleri bulunmaktadır.

İnan Plastik olarak kurduğumuz geri dönüşüm hatlarında öncelikle dışarıdan toplanan sıkıştırılmış formlardaki balyalar balya açı ile ayrılmaktadırlar. Daha sonra ön yıkama ünitesine giren pet şişeler üzerinde yer alan kir, toprak, etiket ve kapaklardan ön yıkama ünitesinde ayrılmaktadırlar. Pet çapaklarının kalitesi ve hatlardaki daha sonra yer alan makinelerin işlevselliği ön yıkama ünitesine bağlıdır. Friksiyon yıkama, dik santrifüj yıkama kırma makinelerinin işlemlerini daha rahat yapması için ön yıkama ünitesi gereklidir.

Pet atıklar bunker de stoklandıktan sonra, kırma makinelerinde kırılmaktadır. Renk ve çeşitlerine göre ayrılan pet şişeler kırma makinalarında parçalanırlar. Kırılan ve istenilen boyutlara indirilen çapaklar yıkama ünitelerinde yıkandıktan sonra, süzülmekte kurutma ünitesinde üzerindeki nemden sıcak hava yardımı ile arınmaktadır. Bu kurutma nem oranı %1 olana kadar yapılmaktadır.

Kırılmış ve temizlenmiş çapaklar etiket ve toz ayrıştırma ünitesinde üzerindeki tozlardan ayrıştırılmakta, granül olarak tartım istasyonunda ise big bag çuvallara doldurularak hammadde olarak kullanılmaktadır.

Çuvallara doldurulan granüller iki seçenekten bir tanesi tercih edilerek kullanılmaktadır. Pet şişelerden elde edilen granüller kontrollü bir şekilde eritilerek yeni hammadde ile karıştırılarak kullanılmakta veya sadece geri dönüşüm malzeme kullanılarak plastik ürünler elde edilmektedir. Geri dönüştürülen pet şişelerin hammadde olarak kullanıldığı bu aşama renklendirme ve çeşitli katkı maddeleri katılarak sonlandırılmaktadır.

Atık pet şişelerden elde edilen granüller tek başına bir üretim işinde kullanılırsa, ucuz ve üretimi kolay olan bir ürün elde edilecek, fakat bu ürün dayanımı düştüğü için pek sağlam bir ürün olmayacaktır. Geri dönüşüm granülünü, sıfır hammaddeye belli oranlarda karıştırırsak hammadde fiyatını ve kaliteyi düşürmüş oluruz. Bu tercih üretilecek malzemeye belirlenmektedir.

İşletmenize uygun, geri dönüşüm makinelerini, web sitemizden inceleme yaparak bulabilirsiniz. Pet şişe geri dönüşüm hatları kurulumu için firmamız müşteri temsilcileri ile iletişime geçecek bilgi alabilirsiniz.

İlgili Ürünler
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bilgi İste