Günlük şehir yaşamında pek çok ürünün marketlerden ve büyük alışveriş merkezlerinden tahsis edilmesinde saklayıcı, koruyucu ya da taşıyıcı ürünler plastikler ile birlikte olur. Doğal kaynakların gelecek nesillere aktarılması için en doğru ve önemli bir ekolojik dengenin korunması durumları söz konusu olmaktadır. Geri dönüşüm yapılacak birçok alan bulunduğu gibi plastik şişe geri dönüşüm bunlardan biridir.  Plastikler, çöp olarak atıldığında doğaya karışması çok uzun yıllar alıyor olması sebebiyle günümüzde geri dönüşüm denilince ilk akla gelen pet şişe, plastik şişe ya da benzer pet malzemelerin olduğu görülmektedir.

Çoğu zaman yanlış uygulamalar nedeniyle dünyada ekolojik dengenin bozulduğu gözlemlenmektedir. Çevrede görüntü kirliliği yaratması nedeniyle çevreye atılan plastikler ne yazık ki doğada uzun süre yok olamazlar. Ortalama 1000 yıl boyunca doğada çözünmeyen plastikler, çevreye oldukça zararlıdır. Plastiklerin yakılması da yine hava kirliliği konusunda büyük olumsuz sonuçlar yaratır.

Hava kirliliği kadar önemli bir diğer konu ise, plastiklerin denize atılmasıdır. Hiçbir şekilde denizde çözülmeyen plastik atıklar, denizlerin kirli olmasına da büyük sebeptir. Denizde bulunan ekosistem zarar görmesi ile birlikte deniz canlılarının plastiği gıda olarak yemesiyle de denizde boğulması ile sonuçlandığı bilinir. Bir başka açıdan incelendiğinde de atık su da geri dönüşüme uygundur. Şehir ve kasabalarda yeşil alanları sulama için en doğru şekilde arıtma su, atık sular tesislerde geri dönüşüm uygulanarak temizlenerek tekrar doğaya kazandırılır.

Plastikler Hangi Alanlarda Kullanılır?

İçecek, içecek, şampuan, çamaşır suyu şişeleri başta olmak üzere şişe türüne sığan sıvı ürünlerin birçoğu günümüzde plastik şişelerde saklanır. Gıda alanında margarin kutularından yoğurt kaplarına, sıkılabilir ürünlerden kağıt bardaklara kadar birçok ürünün günümüzde plastik türü olduğu bilinmektedir. Polipropilen, polistiren ya da çeşitli plastikler ne yazık ki içeriği sebebiyle dönüştürülemez plastikler olduğu gibi çoğu zaman doğayla karışamaması nedeniyle de ekolojik dengeyi bozar.

Günümüzde plastiklerin genelde ev, işyeri, okul gibi alanlar dışında AVM gibi büyük alışveriş merkezlerinde, restoranlarda, sanayi alanlarında, kantin, hastane gibi umumi açık alanlarda kullanıldığı bilinir. Bu nedenle plastik atıkların günümüzde çok yoğun kullanımı kadar atıklar konusunda da yoğun bir tüketim durumu olduğu söylenebilir.

Geri Dönüşümün Önemi

Dünyada doğal kaynakların azalmasını önleyen geri dönüşüm, enerji tasarrufu sağladığı gibi ekonomiye de büyük ölçüde katkı sağlar. Dünyanın daha temiz bir çevreye sahip olmasını sağlamak için, gelecek nesle daha temiz bir dünya bırakmak için geri dönüşüm önemlidir. Sera gazı emisyonu düşürülmesi konusunda katkı sağladığı gibi geri dönüşüm her zaman hayati bir önem taşımaktadır.

Plastik şişe geri dönüşüm sayesinde atık çöp miktarlarının azaltılarak, kaynakların olabildiğince daha az tüketilmesini sağlama sağlanmaktadır. Gereksiz yere kaynak kullanımından sakınmak, önüne geçmek için atılan bir adımdır. Katı atıkların taşınma süreçlerinde pet şişeler gibi çeşitli geri dönüşüme uygun plastikler, depolanma süreçlerinde ya da taşınma süreçlerinde sorunların tamamının önüne geçer. Elbette yıllar içerisinde ekolojik döngüye de büyük katkıları bulunur.

Geri dönüşüm mikroplastiklere dönüşürler ve bu da hem doğaya hem de ekoloji sistemine oldukça zarar verir. Enerji tasarrufu sağlama adına, doğal kaynakların azalmasını önlemek adına faydalanacağınız bu döngüde insanoğlunun her zaman için geri dönüşüme karşı katkısı yüksek olmalıdır. Son yıllarda en önemli etkenlerden biri de gelecek nesle daha iyi bir ortamın, çevrenin bırakılmasıdır. Bu açıdan da geri dönüşüm büyük bir önem taşımaktadır.

Yapılan araştırmalarda kompost yöntemi ile geri dönüşüm sağlanması, toprakların daha da verimli olmasını sağlamasına nedendir. Bu sebeple besin değerlerinin yüksek olduğu organik beslenmeye yönelik ekolojik dengede hammadde olarak doğaya tekrar kazanım sağlanması açısından daha az kaynak kullanma hedefli geri dönüşümün gücü ve önemi yüksektir.

Geri Dönüşüme Uygun Plastik Atıklar Nelerdir?

Market ve mağazalardan alınan ürünlerin neredeyse tamamında plastik yer alır. Koruma kabı, şişeler ilk akla gelenler olurken evlere alınan damacana su ya da taşıma poşeti olarak naylon poşetler de plastik atıklardır. Yiyecek ve içecek gibi alanlar dışında da inşaat, ziraat ya da gübre torbalarının üretimi noktasında da yine plastikler yer alır. Bu plastik atıkların geri dönüşüme uygun olmasıyla beraber belli oranlarda geri dönüşüm işlemleri uygulanabilir.

Geri dönüşüm, hayatımızda yer almasaydı her geçen gün plastik atıkların geri dönüştürülmesiyle doğaya ve ekolojik dengeye büyük zararlar vereceği bilinen bir gerçektir. Geri dönüşüm bu nedenle hassas ve önemli olduğu kadar günümüzde maliyet dengesinde de verimli bir sürecin işlenmesi konusunda yardımcıdır.

Plastiklerde Geri Dönüşüm İçin Ne Yapılır?

Geri dönüşüm şirketleri tarafından dönüşüm sürecine uygun adımlar bulunur. Her madde kirliliğe neden olurlar denilmesi güç olacağı gibi üzerinde geri dönüşüme uygun ibaresi yer alan maddeler, hızlı ve sağlıklı bir süreç işlenerek kirliliğe neden olmadan geri dönüşüme gönderilir. Bununla birlikte plastik barındırmalarında, plastiklerin ayrı çöp kutuları içinde toplanması da önemli adımdır. Geri dönüşüm için uygun olan plastikler, geri dönüştürülmüş olmasıyla beraber tekrar kullanıma sunulacak şekilde işlemeye alınabilir.

Çöp kutuları ile toplanan tüm plastikler dönüşüm fabrikalarında içeriğine göre ayrıştırılıp dönüşüme girer. Plastik parçalar kırılıp parçalanacak ve tekrar dönüşüme kazandırmak için makinelerde işlem görmesiyle devam ediyor olmasıyla birlikte, sonrasında hammaddeler eklenerek istenen sektörde tekrar üretimi sağlanır.

İnan Plastik ile Geri Dönüşüm Şeması Nasıldır?

Plastik atıklar geri dönüşüm kutularında biriktirilerek ve ayrıştırma tesislerinden alınan plastiklerin müşterilerimizin tesisine gelmesi ile sürec başlar. Normal şartlarda geri dönüşüm başlamış olur. Burada cinslerine ayrılarak geri dönüşümde dönüşüm oranları ne yönde olacaksa, her plastik türü kendi içerisinde kategorilere ayrılarak işlem süreci başlatılır.

Kendi içlerinde cinslerine ayrılan geri dönüştürülebilir plastik atıklar, makineler ile kırılarak küçük parçalar halinde ayrılıp belli oranlarda gerekli hammadde eklenerek üretim işlemine alınır. Katkı maddesi olarak tekrardan eritilerek ikinci sınıf hammadde şeklinde kullanıma geçiş sağlanmış olur.

İlgili Ürünler
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bilgi İste