Kullanıldıktan ve atık haline geldikten sonra, yeniden değerlendirme imkanı olan her türlü malzemenin üretim sürecine tekrar girmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşümlerde, atığa dönüşmüş malzemelere çok farklı fiziksel ve kimyasal işlemler yapılarak, onların hammadde haline gelmesi sağlanır. Endüstriyel dünyada kaynak sıkıntısını en az seviyeye indirmek için geri dönüşüm önemli bir sektör durumuna gelmiştir.

Pet özel bir plastik grubu ürünüdür. Polietilen tereftalat çoğunlukla gazlı içecek ve maden suyu gibi şişelerin yapımında kullanılmaktadır. Bu malzeme aşırı sıcağa dayanan bir malzeme değildir, pet ürünler 70 derece sıcaklığa kadar dayanıklıdırlar. Pet şişeler, bu nedenden dolayı soğuk, donmuş veya ılık içecekler için kullanılmalıdır. Aşırı sıcaklıkta kullanılan pet şişe veya bardaklar deforme olurlar. Fazla sıcakta bu malzemeler içerisinde bulunan vücuda zararlı maddeler çözünebilir. 

Kullanıldıktan ve atık haline geldikten sonra, yeniden değerlendirme imkanı olan her türlü pet malzemenin üretim sürecine tekrar girerek hammadde haline gelmesine pet geri dönüşüm denmektedir. Pet geri dönüşüm hatları da, diğer plastik grupları gibi, balya çözücüler, yıkayıcılar, konveyörler, kırıcılar ve dolum istasyonları gibi ana bölümlerden oluşmaktadır. Pet ürünlerin kullanımı özellikle gıda ve ambalaj sektöründe yaygınlaşmaktadır. Günlük hayatta sıkça kullandığımız bu ürünlerin pet geri dönüşüm sistemine dahil edilerek ekonomiye kazanımı gereklidir.

Plastik Geri Dönüşüm

Geri dönüşüm süreci içine giren, plastik atıklar öncelikle cinslerine göre ayrılırlar. Ayrışma işlemi polikarbonat, polipropilen, polistiren, polisülfon,polivinil klorür, polietilen tereftalat ,yüksek yoğunluklu polietilen, polietilen, alçak yoğunluklu polietilen, polivinil klorür, akrililonitril butadien stiren gibi çok farklı plastik gruplarının geri dönüşüm öncesi ayrılması gereklidir.

Kendi gruplarına göre ayrılan plastik atıklar kırma makinelerinde kırılarak istenilen ebatlarda küçük parçalara ayrılırlar. Temizlenen, ufalanan ve istenilen forma getirilen bu malzemeler, işletmelere gönderilir. İşletmelerde bu dönüşmüş malzeme orijinal saf hammadde ile belirli oranlarda karıştırılarak tekrar üretime alınır. Bazı işletmelerde ise tekrar eritilen bu malzemelere katkı malzemeleri ilave edilerek bunların ikinci sınıf hammadde olarak kullanılması sağlanır.

Kullanılmış tüm plastik ürünlerin geri kazanılıp tekrardan üretime girmesi ile birçok plastik ürün yapılabilmektedir. Geri dönüşmüş plastik malzemeler ile oto yedek parçaları, drenaj boruları, park ve bahçe mobilyaları, mont, iş elbiseleri, saksı, halı malzemesi gibi çok geniş bir aralıkta yeni ürünler elde etmek mümkündür. 

Pet Geri Dönüşüm Hattı Kurulumu

İnsan üretimi birçok şey istemeden veya isteyerek dünyamızı kirletmektedir. Bu kirletmede en çok zarar veren atıklardan bir tanesi de pet ürünler olmaktadır. Pet geri dönüşüm sistemleri sayesinde kullanılmış PET (Polietilen tereftalat ) ürünler tekrar kullanıma kazanılmaktadır. Eğer geri dönüşüm olmasa idi bu ürünler çok daha fazla bir şekilde doğada atık bir vaziyette birçok yerde olacaktı.

Sürekli pet şişe üretmek yerine daha önce üretilmiş, daha sonrada atık durumuna gelmiş ürünlerden faydalanmak hem ekonomik hem de ekolojik olarak oldukça faydalıdır. Pet geri dönüşüm hattından çıkan hammadde durumuna gelen eski atık malzemelerden birçok yeni ürün yapılabilmektedir.

Firmamız geri dönüşüm makineleri üretimi, kurulumu, yedek parça temini ve teknik destek konusunda uzman bir firmadır. İnan Plastik geri dönüşüm makineleri birçok geri dönüşüm sisteminde sorunsuzca kullanılmaktadır. Pet geri dönüşüm sayesinde çok daha uygun bir şekilde hammadde temini yapılabilmekte ve çevre biraz daha temiz olabilmektedir. Atık malzemeler tekrar kullanılır duruma gelmektedir.

İnan plastik olarak geri dönüşüm sistemlerine profesyonel yaklaşımlar göstermekte, hatların çok daha verimli bir şekilde çalışmasını tasarlamaktayız. Pet geri dönüşüm sayesinde oldukça önemli enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

Pet geri dönüşüm sistemlerinde, toplanan pet ürünler birçok işlemden geçmektedir. Toplanan atık ürünler dönüşüm tesislerinin olduğu işletmelere getirildikten sonra öncelikle kabaca ayıklanmaktadır. Daha sonra ön yıkama yapılmakta, pet ürünler üzerindeki kum, toprak, kir gibi fazlalıklardan kurtulmaktadır. Ön yıkama hattı denen bu aşamadan başka sistem içerisinde plastik kırma makineleri, balya açıcı, elle ayrıştırma ünitesi, friksiyon yıkama ünitesi, kurutma ünitesi, tartım ve dolum istasyonları gibi bölümlerden geçmekte ve hammadde olarak piyasaya sunulmaktadır. Çok profesyonel sistemler olabildiği gibi daha küçük bazı kısımları manuel olan pet geri dönüşüm sistemleri de vardır. 

İnan plastik olarak en ideal bir pet geri dönüşüm hattında şu sıralama ile kurulum önermekteyiz: Balya açıcı, ön yıkama tamburu, manuel ayrıştırma platformu, metal detektörlü eğimli konveyör, plastik kırma makinası, friksiyon yıkama, yüzdürme- batırma tankı, friksiyon yıkama, plastik kırma makinası, friksiyon yıkama, yüzdürme-batırma tankı, dik santrifüj, kostik soda yıkama, dik santrifüj, kurutma, etiketleme ve toz ayrıştırma, dolum İstasyonu ve tartı sistemi…

Pet Geri Dönüşüm Faydaları

Pet geri dönüşümüm amacı gereksiz kaynak kullanımının önüne geçmek, atıkların depolanma ve taşınma sorunlarını azaltmak, ekolojik tesislere saygı olarak özetlenebilir. Pet geri dönüşüm sayesinde ülkemizden önemli bir miktarda döviz çıkması engellenmektedir. İnan Plastik kaliteli geri dönüşüm makineleri ve ARGE çalışmaları ile ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Eğer, pet geri dönüşüm olmazsa çok daha fazla ithal hammadde getirilerek daha fazla döviz ödenir.

Pet geri dönüşüm herkese fayda prensibi ile çalışır. Kaynaklar daha fazla verimli kullanılır, istihdam artar, döviz çıktısı azalır, çevreye daha az zarar verilir. Plastik şişe maddelerin geri dönüşüm içerisine katılması bu neden ile oldukça faydalıdır.

İnan Plastik olarak pet şişe geri dönüşüm hattı, HDPE dönüşüm hattı, LDPE dönüm hattı, polikarbonat dönüşüm hattı, kablo geri dönüşüm hattı gibi dönüşüm sistemleri kurulumu ve makine üretimi konusunda sektörün en önemli firmalarından birisiyiz. Firmamızın en önemsediği üretimlerinden bir tanesi de pet geri dönüşüm hattını oluşturan makinelerin üretimleridir. Her türlü pet geri dönüşüm tesislerinizde firmamızın makinelerini tercih edebilirsiniz.

Pet Geri Dönüşüm Tesisi

Geri dönüşüm tesislerinde teknolojik çalışmalarıyla beraber ortalama saatte 5 ton atık geri dönüştürülebilir bir sisteme sahiptir. plastik geri dönüşüm tesisi içinde otomatik sistemi işleyen bir nitelikteki bu tesiste, mekanik-optik ayrıştırma, ürünlerin işlenmesi gibi süreçlerle birlikte en iyi şekilde plastik atığının geri dönüştürülmesi gibi süreçler tamamlanır. 

Pet geri dönüşüm tesisi içerisinde çevre kirliliği ile ilgili süreçlerin tamamını olabildiğince aza indirmek temel hedef olması olarak söylenir. Bununla birlikte geri dönüşüm makinaları noktasında ön ayıklama, optik ayrıştırmalar, kırma, yüzdürme sıcak yıkama, soğuk yıkama, durulama süreçlerinin tamamı ve kurutma üniteleriyle beraber plastiklerin geri dönüştürülme süreçleri izlenmektedir.

Geri dönüştürme hattında pet pp, pe, pet flake gibi plastik kapakların geri dönüştürülmesiyle aynı zamanda 5 ton atık plastik hammadde ortalama olarak 1 saatlik süreç içerisinde dönüştürülür. Tüm geri dönüştürülmüş olan bu hammaddeler, Türkiye’de pek çok alanda tekrar pazara girmesi olarak kullanılır. Pek çok açıdan cam şişenin de dönüştürülebilir olmasıyla beraber plastik endüstrisinde güçlü bir şekilde geri dönüştürme tesisleri bulunur.

Pet Geri Dönüşüm Kullanım Alanları

Birbirinden farklı malzemelerin kullanım alanları, pek çok açıdan değer kazanmakta ve geri dönüşüm amaçlarının da buna göre değerlenmesi sağlanır. Camlar, geri dönüştürülebilir kağıtlar, çelik ve ahşap malzemeler başta olmak üzere plastik, motor yağı ve hatta pil gibi atıkların tamamı geri dönüştürülmek adına tekrar kullanılabilir hale getirilir ve Türkiye’de yetkin bir şekilde ekonomiye tekrardan kazandırılır. Bu ve benzer şekilde atıkların geri depolama ve taşınması sorunlarının da önüne geçilir.

Plastik türlerinin pek çoğu kullanım alanları bulunur. Örneğin pis su borusu yapımında, plastik torbaların üretiminde ve elyaf dolgu malzemesi gibi birbirinden farklı alanlarla beraberinde otomotiv sektöründe de yaygın bir kompozit malzeme kullanımına sahiptir. Araba parçalarında, yumurta kartonları ve temizleme bezleri gibi alanlarda, çoğu zamanlarda da yalıtım sistemi ya da fırça kılı gibi üretimlerde de pet olarak tanımlanan plastikler geri dönüşüm tesislerinde dönüştürülerek hammadde olarak kullanılır.

Plastik ürünler olarak PE, PS, PVC, PP veya benzer pek çok malzemenin kullanılması gibi ürünler genelde yaygın geri dönüşüme uygun malzemelerdir. Araba parçalarında ise genelde sert plastik noktasında bu petlerin geri dönüştürülmesi sağlanır. Tamponlar ve araba parçalarının genel kullanımları, halılar, kumaş üretimlerinin pek çoğunda da yaygın şekilde petler kullanılmaktadır.

İlgili Ürünler
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
Bilgi İste